Så ska du tänka med en ullmatta i vardagsrummet

Det där med att ha mattor på golvet ger en skön och inbjudande känsla. Det tar dessutom bort en hel del eko och gör att hemmet känns varmare. Mattor finns i väldigt många olika material och ull är ett av dem. Många tror att det är jobbigt att ha just ullmattor i rum som man använder ofta. Så är dock inte fallet. En ullmatta i vardagsrummet kan vara ett mycket bra val. Men hur underhålls den och vad bör man tänka på?

Att underhålla mattan

En ullmatta behöver lite underhåll. Om man spiller något på den är det klokt att se till att man tar hand om spillet så snart som möjligt. Det här är extra viktigt om mattan är ljus och om en fläck syns tydligt. I övrigt är det bra att dammsuga mattan med jämna mellanrum. Man kan också ta ut mattan och vädra den samt skaka ur damm med mera. Beroende på mattans lugg kan den också behöva tvättas ibland. Då är det viktigt att man följer tvättråden för just den aktuella mattan. Ull är till viss del självrengörande. Det innebär att ett lager fett finns i materialet och det gör att smutsen inte åker ner i mattan.

Snyggt och stilrent

En ullmatta i vardagsrummet ger ett stilrent och snyggt intryck. Mattan håller fötterna varma och samtidigt får rummet ett mjukare intryck. Ullmattor är relativt enkla att sköta om och de finns i flera olika kulörer för att passa in i olika omgivningar. De passar lika bra in i ett vardagsrum med moderna möbler, som i ett där antika föremål visas fram. Det som kan vara bra att tänka på är att ull är ett naturmaterial. Det kan därför inte behandlas hur omilt som helst. Ull är dock ett tåligt material och det tål att man går och står på det.