Årets trend inom golvlampor

Den huvudsakliga ljuskällan i ett rum brukar komma från taklampan, men du kan åstadkomma mängder av ljuspunkter med andra lampor såsom spotlights eller golvlampor. En golvlampa är bra för en lässtund eller för att dämpa belysningen i rummet och rikta koncentrationen till ett annat område. Golvlampor är dessutom snitsiga inredningselement som lyser upp ett rum, även i bildlig bemärkelse. Under 2019 ser vi hur golvlampan tar alltmer plats i bostäderna.

Golvlampor av metall

En trendriktig golvlampa ska inte vara otymplig och robust, utan snarare sirlig och praktisk genom att armaturen kan böjas efter behov. En annan aspekt att ta hänsyn till är att metall är en återkommande fluga i interiören och ofta syns den i golvlamporna. Själva lamphuvudet är tillika mindre och diskretare, men det behöver inte betyda att ljuset som kommer från det är svagt. Tvärtom! Med metallen i armaturen och foten smälter design och ljussken samman och skapar en intim atmosfär. Välj gärna en lampskärm i svart som kontrast till det blanka.

Lampor från en hel serie

Många formgivare har upptäckt ljusglimtarna med att utveckla hela serier av lampor som utgör en helhet i ett hem. Du betyder dock inte att du behöver köpa in alla objekt och pressa in dem i ett rum – men ett par från samma kollektion, såsom en taklampa och en golvlampa i liknande utförande, kan bli rejält upplyftande.

Golvlampor med uppåtriktat ljus

Vem har ristat i sten att en golvlampa måste ha ett stativ? Trendiga golvlampor kan även vara utformade som en slags golvplacerad strålkastare och rikta ljuset uppåt från golvet. Det görs även golvlampor som efterliknar lyktor, vilket frambringar en mer orientalisk stämning och inredningsdesign.

Multifunktionella golvlampor för olika ändamål

Flyttbara lampor har blivit allt mer efterfrågade och detta har designers tagit fasta på i utvecklandet av golvlampor. Idag går det att hitta modeller som kan sättas på golvet, på bordet eller hängas i taket – allt för att åstadkomma en ett funktionellt spektrum som går stick i stäv med framtidens behov.