Dags för nya fönster – tankar och viktiga tips

Inför vårsäsongen är det vanligt att göra ett fönsterbyte när de gamla börjar bli luggslitna. I många fall kan det räcka med att renovera de befintliga fönstren, men när åren har tagit ut sin rätt är ett fönsterköp den bästa lösningen. Då fönstermarknaden svämmar över av modeller och miljövänliga alternativ, kan man dock lätt bli vimmelkantig av alla val. Ta del av tre tankar och tips inför ditt stundande fönsterbyte.

1. Vilka prioriteringar har du?

Det finns som sagt mängder av fönsteralternativ och design där olika funktioner tar mer eller mindre plats. Material, extra isoleringsskydd och energisnåla, underhållsfria, olika antal glasrutor… Se över dina värderingar och prioriteringar först. Vill du ha ett fönster som dämpar ljud från gatan? Är det energikostnaderna som du vill minska på? Eller är designen och utformning nummer ett?

2. Mät noggrant

För att underlätta för dig när du köper nya fönster, bör du skaffa ett fönster som har samma eller liknande mått som det förra. Med det sagt, bör du således mäta ordentligt så att det nya fönstret passar in och du slipper onödiga mellanrum eller blir tvungen att göra stora ingrepp i fasaden. Be om hjälp av din fönsterhandlare om du inte vet hur du går tillväga.

3. Vilka finesser och funktionaliteter behövs?

Tänk på att åtminstone ett fönster per rum måste vara öppningsbart, både i vädringssyfte och med tanke på säkerhet om det skulle börja brinna eller liknande. Dock är icke öppningsbara fönster billigare så om du redan har ett eller flera fönster som kan öppnas så kan du tänka över saken. Andra finesser som kan vara bra att ha är låsningsanordningar, spärrar, säkerhetsglas mot inbrott eller solskyddat glas.

Summering av tips och tankar inför fönsterbyte

Förutom måtten och att hitta rätt fönsterleverantör och hantverkare, är det upp till var och en att hitta sina drömfönster där funktioner spelar en avgörande roll. Ibland kan det verka som en djungel, men genom att överse dina behov, kan du snart ta ett steg i rätt riktning och välja det ultimata fönstret.