Nytt köksbord – köpguiden som leder dig rätt

Köksbordet är mer än bara ett matbord då meningsutbyten, läxläsning, kortspel och bakning ingår i dess åtaganden. Vidare, är köksbordet en central plats i hemmet där man umgås och därmed är det bra om vissa prioriteringar görs när man ska köpa nytt. Här följer en liten köpguide.

1. Material

Köksbordet kommer säkerligen bli vittne till en hel del kärleksfyllda moment, men det lär också ta emot en hel del stryk med tiden, då porslin, vin- och matfläckar kommer att slita på ytan. Ett tåligt material är därför att inte negligera. Massivt trä är fint men relativt dyrt och kräver en del underhåll. Marmor som är i hetluften just nu är ett annat kostsamt men vackert material som dock bör undvikas om du har tonåringar eller småbarn hemma. Laminat tillhör vanligheterna, klarar det mesta och rengörs lätt.

2. Väl rätt form

Runda, fyrkantiga, ovala och rektangulära. Ännu fler former går att lista, men nämnda varianter utgör basen i butikerna. Formen på ditt köksbord är viktigt dels ur designvinkeln och dels ur den praktiska synvinkeln, eftersom du vill veta om bordet kan dras ut, passa till en storfamilj eller bara fungera som en möbel med blygsamma mått där du slänger i dig de dagliga måltiderna. Till formen bör även höjden överses; en lämplig nivå är cirka 75 cm.

3. Designaspekten – att inte missa

De praktiska egenskaperna hos ett köksbord får ofta ta överhanden vid ett inköp, men designen är givetvis en av de viktigaste punkterna. Funktionalitet och design bör sättas i samspel med varandra och om man är rädd att experimentera för mycket, så är det bäst att utgå från övrig inredning. Under 2019 är det trendigt med annorlunda former på borden – något att ha i åtanke om du är den vågade typen.

Köpguiden sammanfattningsvis

Praktiskt tänkande och etstetik sammansmälter vid val av köksbord. Glädjebeskedet är att det idag finns ett stort urval av modeller, färger, former, material och tillverkare som befinner sig i olika prisklasser. Det innebär att det finns köksbord för allas smaker.